
Ons programma
Een typische deelnemersgroep voor een workshop programma met de Circular Solution Space® bestaat uit deskundigen vanuit verschillende bedrijfsdisciplines. Denk bijvoorbeeld aan productontwerp en engineering, marketing, sales, inkoop, operations, legal, finance en management. Het is hierbij de bedoeling dat het gehele gekozen workshop programma met één en hetzelfde multidisciplinaire team doorlopen wordt.
Om inzicht te krijgen in je bedrijf en sector starten we elk project met een intake. Die bestaat uit desk-research en één of meerdere bedrijfsbezoeken, waar nodig of gewenst aangevuld met interviews met belangrijke in- of externe stakeholders en toekomstige deelnemers van het workshopprogramma om kansen en eventuele valkuilen in de bedrijfsvoering te begrijpen. Na de intake volgt het eigenlijke workshopprogramma dat, al naar behoefte en kenmerken van de klant, is opgebouwd uit één of meer van de onderstaande sessies.

> Workshop Inleiding tot Circulaire Economie
Deze eerste workshop zorgt voor een gedeeld begrip van het concept ‘circulair’ binnen het team van deelnemers. Voor een eventueel vervolgtraject beschikken zij daarmee over een gemeenschappelijke terminologie voor ontwerp- en procesinterventies en circulaire businessmodel-archetypen. Daarnaast creëert deelname aan de workshop een gevoel van belang, urgentie en draagvlak bij de deelnemers voor een mogelijk vervolgtraject. Tijdens de workshop geven we een presentatie en uitleg over de basisprincipes van de circulaire economie. We behandelen het hoe, wat en waarom van de circulaire economie en leggen uit waarom strategische aansluiting op dit circulaire gedachtengoed cruciaal is voor de toekomst en continuïteit van bedrijven richting 2030 en verder. Aan de hand van voorbeelden definiëren en bespreken we mogelijke ontwerp-interventies en businessmodel archetypen. Er is ruime gelegenheid voor het stellen van (liefst kritische) vragen. Vanzelfsprekend doen wij ons uiterste best die zo goed en eerlijk mogelijk te beantwoorden, zodat er een solide basis, draagvlak en enthousiasme wordt gecreëerd voor verdere stappen.
> Workshop Business & Production Mapping
In deze workshop wordt op basis van de kennis en expertise van de deelnemers een topline ‘Business & Production Map’ gemaakt. Dit schematische overzicht maakt de verschillende elementen van de levenscyclus van een product inzichtelijk door gebruik te maken van basiselementen met elk hun eigen iconen, zoals bijvoorbeeld grondstoffen, halffabricaten, eindproducten, productieprocessen, verliezen, transport en distributie, handelstransacties en gebruik. Hierdoor ontstaat bij alle deelnemers een volledig beeld van de samenhang tussen bedrijfsprocessen. Dit is vooral belangrijk waar een proces niet een eigen vakgebied van een deelnemer betreft. Het overzicht maakt ook zichtbaar waar er waardevernietiging optreedt en of deze al dan niet voorkomen kan worden door product- en/of procesverbeteringen. Denk hierbij aan afkeur, materiaal- of energieverliezen bij productie, transport en opslag, en (ontbreken van) collectie voor hergebruik of recycling van afgedankte materialen, producten en verpakkingen. Tijdens de workshop ontstaat een collectief inzicht in het totaal van de bedrijfsprocessen dat essentieel is voor een werkelijk gezamenlijke aanpak. Eventuele ontbrekende informatie wordt gesignaleerd en kan later worden aangevuld door de deelnemers. Dit stelt ons in staat het schematisch overzicht verder aan te vullen en uit te werken. Het resultaat is een gevalideerde Business & Production Map met alle processtappen in de levenscyclus van een product. Deze Business & Production Map is meer dan alleen een waardevolle referentie op zichzelf. Afhankelijk van de gekozen programma variant (‘Exploratief’ of ‘Analytisch’, zie vervolg) kan de Business & Production map gebruikt worden als basis voor de Workshop Circular Solution Space en de Workshop Circularity Benchmarking.
> Workshop Circular Solution Space®
In deze workshop gaan de deelnemers aan de slag met de Circular Solution Space. Dit is een tastbaar, driedimensionaal model, dat wetenschappelijk is ontwikkeld voor het systematisch analyseren van bestaande producten en genereren van nieuwe ideeën in multidisciplinaire groepen. Dit ruimtelijke model helpt deelnemers producten en ideeën visueel te ordenen en daarmee snel grip te krijgen op complexe materie. Als middelpunt van de workshop, faciliteert de Circular Solution Space levendige, betrokken interacties en discussie. Niet in het minst omdat standpunten en ideeën letterlijk los komen te staan van personen en/of organisatiehiërarchie. Middels de Circular Solution Space wordt een analyse gemaakt van het bestaande ‘product-dienst-businessmodel’. Maar, belangrijker nog, worden vanuit dit model alternatieve paden verkend naar nieuwe bedrijfsspecifieke circulaire oplossingen. De Circular Solution Space maakt verschillende paden expliciet en laat zien hoe de afstand tussen de huidige en de gewenste posities overbrugd kan worden. Door het ontdekken en bespreken van circulaire ontwikkelpaden krijgen de deelnemers meer inzicht en grip op de (vervolg)stappen die mogelijk zijn in circulaire bedrijfsontwikkeling.
Aanvullend Circularity Benchmarking®
De Business & Production Map kan verder onderbouwd en geobjectiveerd worden met behulp van Circularity Benchmarking. Dit is een rekenmodel voor het objectief meetbaar maken van circulariteit. Dat kan op het niveau van het gehele bedrijf maar ook op het niveau van een product, een proces of een waardepropositie. Op basis van een cijfermatige analyse creëert Circularity Benchmarking een solide fundament voor toekomstige circulaire bedrijfsontwikkeling. Deze informatie is essentieel bij het richten van ideevorming op de meest potentieel waardevolle bedrijfs- of productonderdelen. Voor elk van de verschillende processtappen uit een Business & Production Map worden de eco-impact en eventuele vernietiging van toegevoegde economische waarde bepaald. Circularity Benchmarking combineert het kwantificeren van de eco-impact (Life Cycle Assessment) met een kwantitatieve analyse van toegevoegde en vernietigde economische waarde. Het rekenmodel maakt het daarnaast mogelijk om verschillende circulaire ontwikkelscenario’s relatief eenvoudig met elkaar te vergelijken en eventuele pilotprojecten te monitoren. Het programma in een meer exploratieve of analytische vorm worden ingezet.
Het programma in een meer exploratieve of analytische vorm worden ingezet.
Contact
​Joris Hofstede
+31 (0)6 81156550
​​Marcel den Hollander
+31 (0)651272931